کانادا کشوری است در شمال قاره آمریکای شمالی، با مساحت ۹٬۹۸۴٬۶۷۰ کیلومتر مربع، دومین کشور پهناور جهان است. هرچند کانادا، دومین کشور بزرگ دنیاست، اما تنها حدود ۳۵ میلیون نفر (در سال ۲۰۱۴) جمعیت دارد.


ساختار حکومت در کانادا از پادشاه یا ملکه بریتانیای کبیر، دولت فدرال، دو مجلس سنا و عوام، دولت‌های ایالتی و یک فرماندار کل که به عنوان نماینده ملکه ایفای نقش می‌کند، تشکیل شده ‌است. رأی دهندگان کانادا و شهروندان نیز در قاعده این هرم قرار می‌گیرند. این کشور تا سال ۱۷۱۳ مستعمره فرانسه بود. در این سال انگلیس کنترل آن را در دست گرفت و در قرن نوزدهم کانادا استقلال یافت.


شخص اول کانادا ملکه الیزابت دوم است که قانون به امضا و به نام او رسمیت و ضمانت اجرایی می‌یابد. پایتخت سیاسی کانادا شهر اتاوا است، محلی که در آن مجلس کشور و خانة فرماندار کل قرار دارد. او به صورت تشریفاتی رئیس مملکت است و به عنوان نماینده ملکه الیزابت دوم در کانادا، مستعمرة سابق بریتانیای کبیر، زندگی می‌کند.


این کشور با دارا بودن ۱۰ استان و ۳ ناحیه توسط دولت‌ استانی و مستقل از هم اداره می‌شود ولی در کل تحت پوشش دولت فدرال اداره میشود. این کشور از غرب و شرق به اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام و از شمال به اقیانوس منجمد شمالی و قاره شمالگان محدود می‌شود و از جنوب و شمال غرب با ایالات متحده آمریکا همسایه‌است. نزدیک به ۹۰ درصد از جمعیت این کشور تا فاصله ۲۰۰ کیلومتری مرز آمریکا زندگی می‌کنند. با وجود وسعت بسیار زیاد این کشور، کانادا از نظر پراکندگی جمعیت چهارمین کشور دنیاست. در هر کیلومتر مربع فقط ۳ نفر زندگی می کنند و شش شهر کانادا که جمعیتی بیش از یک میلیون نفر دارند عبارتند از : تورنتو، مونترآل، ونکوور، کلگری، ادمونتون و اتاوا


پایتخت: شهر اتاوا پایتخت کشور کانادا بوده و حدود ۱ میلیون نفر جمعیت دارد. پرجمعیت ترین شهر کانادا تورنتو میباشد که جمعیت تورنتو بزرگ GTA حدود ۵.۵ میلیون نفراست. شهرهای مونترال و ونکوور با  ۳.۴ و ۱.۹ میلیون نفر در رده های بعدی هستند.


 


مسافت: واحد اندازه گیری مسافت در کانادا کیلومتر میباشد. کانادا بیشتر از ۷۰۰۰ کیلومتر پهنا دارد. سفر زمینی از هالیفاکس (شرق کانادا) تا ونکوور (غرب کانادا) حدود ۷ روز به طول میکشد و این در حالی است که همین مسیر به صورت هوایی حدود ۷ ساعت به طول می انجامد.


 


جمعیت: جمعیت کانادا بر طبق آخرین گزارش اداره آمار کانادا (۱۵ نوامبر ۲۰۱۴)  ۳۵٬۸۳۰٬۰۰۰ نفر است. حدود ۸۰٪ مردم کانادا در شهرهایی که کمتر از ۲۵۰ کیلومتر تا مرزهای آمریکا فاصله دارند زندگی میکنند.


 


مهاجرت: یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد و جمعیت کانادا محسوب میشود. هر ساله هزاران نفر از مهاجرتهای قانونی و کلاسهای مختلف مهاجرتی وارد کانادا شده و در بازار کار کانادا مشغول به جذب و شروع زندگی جدید میکنند. 


جمعیت فرانسوی زبان: زبان فرانسه زبان مادری حدود ۶.۶ میلیون کانادائی است. بیشتر فرانسوی زبانان در استان کبک زندگی می‌کنند. مونترآل دومین شهر بزرگ فرانسوی زبان دنیاست  اما در حدود یک میلیون نفر از آنها در استان‌های دیگر کانادا خصوصا انتاریو و نیوبرانزویک زندگی می‌کنند. زبان فرانسه به همراه زبان انگلیسی، دو زبان رسمی در کشور کانادا محسوب می‌شوند.


 


نظام آموزشی: نظام آموزشی و ساختار کانادا در ایالات و قلمروهای آن به کلی با یکدیگر متفاوت اند. اما به طورکلی می‌توان گفت نظام های آموزشی کشور کانادا از یک دوره پیش دبستانی با مدت زمانی ۱ تا ۲ سال؛ مقطع آموزش ابتدایی با مدت زمان ۵ تا ۸ سال و مقطع آموزش متوسطه، تا پایان پایه ۱۲ تحصیلی، تشکیل شده ‌است.


 


اقتصاد کانادا: کانادا،‌ به عنوان یکی از اعضای گروه هشت کشور صنعتی دنیا، دارای اقتصاد گسترده و گوناگونی است.


واحد پول کانادا، دلار است که از نظر حجم مبادلات در سطح جهانی هفتمین واحد پول دنیا است. صنایع منابع طبیعی از قبیل جنگل داری، معدن داری، کشاورزی، صنایع نفت و گاز طبیعی، و ماهیگیری از مهمترین منابع تولید کار و درآمدهای صادراتی میباشند. کانادا همچنین رهبر جهان در زمینه ارتباط راه دور، بیوتکنولوژی، هوافضا و صنایع دارویی است. روز به روز تعداد کارونیروی انسانی در خدمات و صنایع فن آوری اطلاعات افرایش میابد.


کانادا کشوری نوین و دارای فناوری پیشرفته ‌است و توان تأمین انرژی سوختی خود از منابع درون‌مرزی را دارد. این کشور دارای منابع گسترده طبیعی است، و برخی از استان‌های آن وابستگی شدیدی به استفاده از این منابع دارند.


این کشور از نظر صنعت و فناوری، کشوری پیشرفته است که سیستم اقتصادی آن به شدت به خصوص در بخش بازرگانی و دادوستد به ایالات متّحده وابسته است، به نحوی که باعث شده این کشور رابطه اقتصادی پیچیده و بلند مدتی را با این کشور داشته باشد - وابستگی این کشور به بخش منابع طبیعی گرانبهایش نیز بسیار زیاد می‌باشد.


نزدیکی جغرافیایی این کشور، به آمریکا سبب شده تا روابط اقتصادی کانادا و آمریکا بسیار گسترده باشد، به گونه‌ای که آمریکا و کانادا بزرگترین رابطه اقتصادی را در جهان دارند و حجم معاملات این دو کشور با هم از معاملات هر دو کشور دیگری در جهان بیشتر است.


تورنتو نیز که از شهرهای مهم این کشور است از نظر فعالیتهای بورسی در دنیا بین ۱۰ کشور مهم از نظر بورس است.


کانادا در کنار آمریکا و مکزیک اعضای تشکیل دهنده پیمان تجارت آزاد آمریکای شمالی NAFTA است.


آب و هوا


آب و هوای کانادا بطور کلی سرد است بجز در بخش جنوب غربی، جایی که استان بریتیش کلمبیا و شهر ونکوور در آن قرار دارند، که دارای آب و هوای معتدل است. پایتخت کانادا  شهر اتاوا میباشد که با رکورد شب های زمستانی  ٣٥ درجه ی سانتیگراد زیر صفر دومین پایتخت سرد دنیاست.


بیشتر کانادا چهار فصل بهار، تابستان، پائیز و زمستان را به شکل قابل تفکیک  تجربه می کند. دمای هوا در کانادا از جایی به جای دیگر می تواند بسیار متفاوت با شد.


بهار: بهار فصل بارانی در بسیاری از نقاط کانادا است. دمای هوا در طول روز به تدریج بالا می رود ولی شب ها خنک است. میانگین دمای هوا در ماههای مارس، آوریل و اوایل می در حدود ١۲ درجه سانتی گراد بالای صفر است. 


تابستان: تابستان رسماً از ۲١ ژوئن آغاز می شود. ولی برای اغلب کانادایی ها  ماه های جولای و آگوست تابستان محسوب می شود. در قسمت های جنوبی کانادا دمای هوا به طور معمول بالای ۲۰ درجه سانتی گراد است و گاهی اوقات به بالای ۳۰ درجه نیز می رسد. 


پائیز: فصل پائیز از ماه سپتامبر آغاز می شود. هوا خنک می شود و برگهای درختان زرد می شوند و می ریزند. معمولاً در این موقع  از سال باران زیادی می بارد. در برخی مناطق کانادا بخصوص در مناطق شمالی و یا کوهستانی این کشور بارش برف از نیمه دوم اکتبر آغاز می شود. میانگین دمای هوا در طول روز درحدود ١۰ تا ١۲ درجه سانتی گراد می باشد. ماههای پائیز عبارتند از سپتامبر، اکتبر و نوامبر. 


زمستان: در طول ماههای زمستان (دسامبر، ژانویه و فوریه) دمای هوا در بیشتر نقاط کشور در طول روز و شب زیر صفر است. دمای برخی مناطق گاهاً به ۲۵- درجه زیر صفر می رسد و این در حالی است که سواحل غربی کانادا به ندرت دمای زیر صفر را تجربه می کنند. در بیشتر مناطق کانادا از اواسط دسامبر تا اواسط ماه مارس برف بر روی زمین دیده می شود. هر چه قدر که ارتفاع منطقه بیشتر باشد و یا به شمال کانادا نزدیکتر باشد زمستان های سختتری نیز در آنجا وجود دارد. 


 


استان‌ها و نواحی


کشور کانادا دارای ۱۰ استان و   ۳ قلمرو و کلا به ۵ منطقه اصلی به نامهای Atlantic، Prairies, North, Central  و West Coast تشکیل شده است. فرهنگ و جمعیت هر یک از این بخشهای کانادا متفاوت بوده و چهره ای زیبا از چند فرهنگی کانادا ترسیم کرده است.


- Atlantic یا منطقه آتلانتیک: ازمجوعه استانهای Nova Scotia, New Brunswick, Prince Edward Island و Lanrador & NewFounland  تشکیل شده و ماهیگیری،‌ کشاورزی، جنگلداری، استخراج معدن و توریست از مهمترین فعالیت های منطقه آتلانتیک به شمار میرود.


- Central Canada یا کانادای مرکزی: از مجموعه استانهای Ontario و Quebec تشکیل گشته است. این منطقه پرجمعیت ترین ناحیه در کشور کانادا است. انتاریو و کبک مجموعا بیشترین سهم از تولید محصولات کانادا را دارا هستند.


- Prairies یا منطقه فلات: از مجموعه استانهای Manitoba، Saskatchewan و Alberta تشکیل شده است. بیشتر زمینهای این ناحیه صاف و بارور میباشند و برای کشاورزی ایده آل هستند. همچنین این مناطق  غنی از منابع انرژی میباشند. این منطقه از کوههای راکی آغاز شده و در غرب آلبرتا به پایان میرسد. سلسله جبال راکی شامل بلندترین قلل آمریکای شمالی میباشند.


- West Coast یا سواحل غربی: شامل استان British Columbia است که به دلیل دامنه ها و جنگل های بسار زببایش مشهور میباشد. منابع طبیعی این استان از قبیل چوب و ماهیگیری برای اقتصاد کشور بسیار مهم میباشد. میوه کاری و توریسم از دیگر فعالیتهای مهم این استان میباشد.


- North یا منطقه شمال: این منطقه از مجموعه سه سرزمین کانادا تشکیل شده و شامل Yukon ، Northwest Territories و Nunavut است. این منطقه یک سوم از زمینهای کانادا را تشکیل میدهد. از منابع مهم این منطقه میتوان به نفت، گاز طبیعی، طلا، روی و سرب اشاره کرد.


 


استانهای کانادا استقلال بیشتری نسبت به نواحی دارند و مسئولیت­ برنامه­ های اجتماعی از قبیل برنامه ­های بهداشتی، آموزشی و رفاهی را بر عهده دارند. در کل کانادا شرایط اقتصادی مطلوبش را مدیون همین استانهاست به طوریکه درآمد این ۱۰ استان با هم از درآمد دولت مرکزی (فدرال) بیشتر است. اگرچه استان ها هر یک برای خود سیاست­گذاری می­کنند اما همگی تحت نظارت دولت فدرال هستند. به طور مثال با نظارت دولت طرح یکسان­سازی حقوق و درآمدها در تمامی استانها به اجرا درآمده به طوریکه میزان مالیات در هر استان با میزان درآمد در همان استان همخوانی دارد و عدالت بین استانهای ثروتمندتر و استانهای کم ­درآمدتر برقرار شود.


 


ده استان کانادا عبارتند از:


۱. آلبرتا


٢. بریتش کلمبیا


٣. مانیتوبا


٤. نیوبرانزویک


٥. نیوفالند و لابرادور


٦. نوا اسکوشیا


٧. انتاریو


٨. جزیره پرینس ادوارد


٩. کبک


١٠. ساسکچووان


 


و سه ناحیه کانادا عبارتند از:


۱. ناحیه شمال غربی


٢. نوناووت


٣. یوکان


 


مهاجرت ایرانیان: کشور کانادا هرساله هزاران مهاجر جدید میپذیرد. شرایط خوب تحصیلی، کاری، و رفاهی در کانادا در مقایسه با سایر کشورهای جهان این کشور را به مقصدی مطلوب برای مهاجرین بدل کرده است. سابقه مهاجرت ایرانیان به کانادا به سال‌های اول قرن بیستم و عمدتاً بعد از جنگ جهانی دوم می‌رسد، زمانی که تنها 12 نفر ایرانی در این کشور زندگی می‌کردند و این رقم به‌تدریج افزایش یافت.


 


اما نخستین موج واقعی مهاجرین ایرانی در سال ١٩٧٠ به کانادا رسید، و از آن به بعد یعنی تا سال ١٩٧۸رقم مهاجرین از ١٠٠ نفر در سال به ٦۰۰ نفر در سال رسید. بعد از سال ١٩٧۸ تعداد مهاجرت‌ها به چند هزار نفر در سال رسید و این روند همچنان ادامه دارد. به لحاظ آماری، بعد از آلمانی‌ها، ایرانی‌ها دومین گروه بزرگ مهاجران تحصیل‌کرده در کانادا را تشکیل می‌دهند.


 


میانگین سنی اکثر مهاجران تا ۳٩ سال است و تنها درصد بسیار کمی یعنی حدود هفت درصد از آنان بالای شصت سال دارند. ایرانی‌ها در کانادا بسیاری مراکز فرهنگی شامل مدرسه‌های فارسی‌، اتحادیه مهندسین و معماران ایرانی مقیم کانادا، مرکز فرهنگی ایرانیان و بسیاری مراکز دیگر را تشکیل داده‌اند. برای ایرانیانِ متقاضیان مهاجرت که به زبان فرانسه تسلط دارند، بخش "کبک" شرایط ویژه‌ای در نظر گرفته است البته دانستن زبان دیگری مثل فرانسه علاوه بر انگلیسی و به عبارتی دوزبانه بودن نیز سبب گرفتن امتیازات بالاتر هم برای مهاجرت و هم برای استخدام در کانادا می‌شود. 


  


کشور کانادا همیشه مهاجر پذیر بوده است و دلایل مهاجر پذیری آن را میتوان به وسعت کشو و جمعیت پایین آن نسبت داد. کانادا به جمعیت بیشتری احتیاج دارد تا پول بیشتری وارد کانادا شود و مالیات بیشتری در کانادا پرداخت شود که به سهم خود درآمد سرانه کشور را بالاتر خواهد برد و باعث پرداخت مالیات کمتر توسط مردم خواهد شد.


 


کانادا تنها کشوری در جهان اول است که همه ساله به طور متوسط دویست و پنجاه هزار نفر مهاجر می پذیرد. این خطه برای بسیاری از مهاجران تبدیل به سرزمین فرصت ها گشته است، خواه برای کسانی که جویای علم هستند، خواه کسانی که در صدد فرصت های سرمایه گذاری در سطوح برون مرزی برای دوران بازنشستگی می باشد و خواه کسانی که صرفاً به دنبال کیفیت بهتر و بالاتر زندگی و تجربه کردن محیطی دیگرگونه اند .شاید که هدف زندگیشان در جای دیگری به انتظارشان نشسته است . کانادا دومین کشور پهناور جهان با جمعیتی حدود 30 میلیون نفر ,  سی و پنجمین کشور پر جمعیت جهان است . این کشور از سوی سازمان ملل متحد برای چندمین سال متوالی رتبه اول را بعنوان بهترین کشور دنیا برای زندگی کسب کرده است.


 


علاوه بر زیبایی و محیط زیست سالم  , کانادا به جهت داشتن فرهنگهای مختلف قومی و نژادی و برخورد یکسان همه آنها از حقوق و آزادی ها به خود می بالد . چرا که تنها یک دموکراسی با ثبات  , توانایی ارائه چنین حقوقی را داراست .علاوه بر استاندارد بالای سطح زندگی در کانادا , برخورداری از امنیت حتی در مراکز بزرگ شهری , خدمات پزشکی عمومی و رایگان  , سیستم بانکی بسیار منظم  , آموزش و پرورش و تحصیلات دانشگاهی مدرن و همچنین فرصت طلایی جهت ایجاد بیزینس های موفق باعث شده که این کشور همواره خواستگاه مهاجرین بوده و باشد.


 


کانادا یکی از زیباترین کشورهای دنیاست. مناظر طبیعی و گردشگاه های حفاظت شده این کشور در دنیا بی نظیرند. کانادا با داشتن بزرگترین مجموعه دریاچه ها و رودخانه های پر خروش آب شیرین دنیا و هزاران کیلومتر مربع جنگل های دست نخورده همیشه سبز کاج و ...بلوط، به عنوان میراث زیست محیطی دنیا شناخته شده است.


 


چین، کره، ویتنام، فیلیپین، هند، کشورهای خاورمیانه مانند ایران، عراق، افغانستان، پاکستان و مصر بیشترین صادرکننده مهاجر به کانادا هستند و همچنین بعد از فروپاشی اروپای شرقی هم تعداد زیادی به کانادا مهاجرت کردند. بیشترین مهاجرین معمولا در شهرهای تورنتو، وونکهوور و مونترال ساکن میشوند ولی اخیرا استانهای آلبرتا، مانیتوبا نیز برای مهاجرین به یک مقصد دلنشین تبدیل شده اند.

 منبع : canada118.com